Мощната експлозия станала в 08.30 часа местно време /04.00 по Гринуич/ пред централния вход на военната база, на стотина метра от посолствата на Великобритания и САЩ. В същия район е разположен и президентският дворец. Взривът разрушил голяма бетонна стена, защитаваща базата, и изпочупил прозорците на околните къщи.
Сред ранените има цивилни, включително деца, и военни, по данни на афганистанското министерство на отбраната. Говорителят на ИСАФ бригаден генерал Е. Трембли заявил, че няколко войници от ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан били ранени. Говорителят на посочил точния им брой, нито тяхната националност. Той уточнил, че атентаторът успял да преодолее няколко контролни поста на афганистанската полиция в строго охранявания район и взривил автомобила точно на входа на щаба, след като бил спрян от силите за сигурност.
Талибаните поеха отговорност за нападението. "Мишената беше посолството на САЩ, но не можахме да стигнем до него", заявил пред Ройтерс говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Същият говорител посочил пред Асошиейтед прес, че колата бомба била натоварена с 500 кг експлозиви. Днешното дръзко нападение беше извършено пет дни преди президентските избори в Афганистан, насрочени за 20 август.