В интервю за вестник "Труд" той разказва, че разговорите, в които участва и бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева, са направени по идея на Ченалова "като гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да се използват".

По думите му се събрали в дома й и се разбрали предварително какви теми ще обсъждат, като историите били "съчинени".

"Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани", твърди още Мондешки.

След време Ченалова му казала, че е "говорила с определени хора", споменавайки бившия министър на правосъдието Христо Иванов, кръга "Капитал" и "близки до Иво Прокопиев". Според адвоката съдийката смятала, "ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, то тези хора щели да й помогнат по някакъв начин".

"Искаше да се върне в съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта "Биволъ", допълва Мондешки.

Внезапното самопризнание на адвоката е в унисон с казаното наскоро от премиера Бойко Борисов - че записите са правени като сериал - "имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат" и не трябва да бъдат проверявани, защото това са "врачки и махленски клюки".

"Потресена съм от лъжите на Мондешки. От една страна, той прави опит, за да защити себе си. От друга страна, се опитва да създаде представата за група, която в условията на заговор създава компромати срещу политици и магистрати. Това е обмислено действие", коментира обаче Румяна Ченалова пред "Дневник", като отрече да е говорила както с и Иванов, така и с Прокопиев.

Тя подчерта, че адвокатът е съден за измама и заяви готовност самата да се яви на детектор на лъжата.

Неотдавна инициативният комитет за адвокатска реформа (ИКАР) внесе отворено писмо до Висшия адвокатски съвет с искане да бъде образумано дисциплинарно производство срещу колегата им Мондешки.

Преди това ВСС обяви, че не може да се свърже с него и проверката за разговорите беше прекратена.

Иванов: Да му отнемат адвокатските права моментално

Самият Христо Иванов коментира интервюто във Фейсбук, където написа, че целта на "цялото упражнение" със "спонтанното" самопризнание на Мондешки е да се обори съдържанието на разговорите:

"Прокуратурата да се сезира - втори участник в "Яневагейт" потвърди автентичността на записите! (това вече направи и самата Ченалова - б.р.) Адв. Мондешки, който не можа да бъде намерен от ВСС и прокуратурата, за да разкаже дали е участник в разговора със съдиите Янева и Ченалова, е предпочел да се срещне по същата тема с Петьо Блъсков и е дал интервю, в което потвърждава автентичността на записите.

Фактически, адв. Мондешки се опитва да ни убеди, че с наивността на семинарист от планинско село е приел да участва в подготовка за изнудване чрез злепоставяне на хора на властови позиции. Това са самопризнания, които нашата прокуратура може и да не успее да превърне в обвинителен акт, но са съвсем достатъчни, за да му се отнемат моментално адвокатските права". 

Иванов декларира готовност да съдействам по всякакъв начин на проверка на съдържанието на записите и на твърденията на Мондешки, включително дали е разговарял с Ченалова.

Борисов: Омерзен съм

"Омерзен съм и от едното, и от другото. Първо, че адвокат Момчил Мондешки си е траял близо година, а това доведе до създаването на редица проблеми и сега когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата, излиза и започва сега да го говори. Не е прав нито в едната, нито в другата посока", коментира пък премиерът Бойко Борисов пред журналисти скандала, станал известен като "Двете каки" по неговите думи.

По думите му трябва да бъде даден урок, че има неща, които могат да се проверят и след това да бъдат коментирани, а не от всяко нещо да се прави сензация. Нека се държим по отговорно, призова той.

Горанов: Задкулисието и стигнало до такива нива

Финансовият министър Владислав Горанов пък коментира пред Нова телевизия:

"Бях впечатлен като четох интервюто му. Ако приемем едната част за автентична, то тогава на кого са дадени, кой ги е поръчал, кой е искал тези записи и на практика дали всички тези хора, за които се коментира в разказа на Мондешки, могат да бъдат морални стожери. Влязох в тази тема, защото в България се разказват обикновено полуистини и задкулисието е стигнало до такива нива, че е сложно да се види кое е добро и кое е лошо. Чуждите инвеститори обаче лесно се ориентират и си правят оценка дали в една държава може да се прави бизнес или не".