Ще стане ясно кой е виновен за трагичния инцидент, при който дете загина след токов удар на улица в столицата. Също така трябва да е ясно и че това зависи от качествената работа на разследващите органи в този момент.

Това коментира в "Денят започва" по БНТ адвокатът Людмил Рангелов.

Според него, ЧЕЗ би могла да понесе имуществена отговорност, гражданска отговорност. Общината също би могла да носи отговорност, ако има отношение към различните разрешения по въвеждането в експлоатация на обекта, по отношение на проектирането, изграждането и след това експлоатацията на това електрическо съоръжение, включително и кабела.

"Най-малка вероятност има болницата да понесе някаква отговорност, защото макар и обектите да се намират на нейна територия, тя няма задължения да контролира технически как се експлоатира обектът", обясни адвокатът.

Небрежност и немарливост - най-вероятно такова ще си остане обвинението според него, правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Може да се търси и отговорност за някакъв вид съпричинителство.

"При този вид престъпления по принцип - различни злополуки, при които формата на вината е непредпазливост само независимо може да бъде, съпричинителство то не може да бъде в съучастие, то е само при умишлените престъпления. Така че може да се търси на цяла верига от физически лица, чиито действия са причинили по някакъв начин този резултат", коментира адв. Рангелов.

Според него, виновниците не може да се разминат само с глоби.

"Ако върнем времето назад към толкова коментирания фонтан на площад "Славейков", тогава наказанието беше до 5 години лишаване от свобода. Сега самият текст на закона от 1 до 6 години не позволява вече глоби. Може да бъде условна присъдата - да речем лишаване от свобода за срок до 3 години и отложено изпълнение на наказанието", допълни адвокатът.