Транспортен хаос и жертви във Великобритания

Тялото на загинал мъж бе открито в река, течаща през Северна Великобритания; междувременно жена се удави в друга река - в Уелс, посочва агенцията. Според ИТАР-ТАСС още трима британци са загинали в пътно-транспортни произшествия.

Вижте снимки от бурите >>>

Прекъснато бе електроснабдяването на около 100 000 сгради в Южна Великобритания.

Лондонското летище Хийтроу с най-голям пътникопоток в света анулира трийсетина от общо 1300 планирани полета.

Нарушена е работата и на един от терминалите в другото лондонско летище Гетуик, информира Би Би Си.

Летището в южния град Саутхамптън отказа да приема кацащи самолети, изпълнявали полети на къси и средни разстояния.

Национални жп компании също ограничиха трафика. Прекъснати са жп комуникациите в Южна и Западна Великобритания.

Затворени са част от пътищата и мостовете в региона. В 250 британски селища е обявена тревога поради опасност от наводнения.

В Уелс бе измерена скорост на вятъра 140 километра в час.

Бурите на практика парализираха изцяло фериботните връзки между Великобритания и континентална Европа.

Жертви от бурята и във Франция

Руски моряк изчезна безследно в морето край Брест, когато силни ветрове се развилняха из Северозападна и Западна Франция, оставяйки към 240 000 домакинства без ток и внасяйки смут в транспорта, по-специално в железопътния. Според агенциите морякът е паднал от холандски кораб в акватория, където височината на вълните е надхвърляла 4 мера. Снощи издирването му е било прекратено.

Дванайсетгодишно дете загина в нормандския департамент Калвадос при срутване на стена, "може би причинено" от бурния вятър според прокуратурата.

В 23 от 96-те френски департамента е обявен оранжев код - втора степен на тревога, информираха АФП и Фокус. 140 км в час е скоростта на вятъра по френското крайбрежие, а вътре в страната - 100 до 110 километра в час. Според метеопрогнозите силният вятър и дъждовете в по-голямата част от Франция ще продължат поне до вторник вечерта.

Бурята в Ирландия
и Испания

Силни ветрове в Ирландия извадиха от строя над 5000 телефонни кабела. Нарушени бяха връзките по море между Великобритания и Испания.

Канада


200 хиляди потребители в Канада все още са без електричество, след като буря повали огромен брой дървета и превърна пътищата в пързалки.
Най-малко шестима души са загинали при пътни инциденти, предизвикани от лошите метеорологични условия в канадската провинция Квебек.

САЩ

Повече от 370 000 жилища и офиси са без електричество в части от централните и североизточните Съединени щати след снежните бури през уикенда, предаде Асошиейтед прес. До вчера вечерта полетите със закъснение наброяваха повече от 7000, много от които в Ню Йорк, Вашингтон и Чикаго и то в момент, когато хората бързат да пътуват преди идването на Коледа.

Най-малко 11 души загинаха в бурите. Отворени са подслони за временно настаняване при извънредни ситуации за хора, които ще останат без електричество, някои от които ще трябва да прекарат там дори Коледа. Около 250 000 са хората без електричество в Мичиган, 100 000 - в Мейн.

Русия

В западната част на Берингово море край източните брегове на Камчатка бушува силна буря. Височината на вълните достига 8-9 метра.

Специалисти от камчатското управление на руското Министерство на извънредните ситуации започнаха операция по издирването на малък кораб, който се насочваше от селището Ивашка към районния център Осора в североизточната част на полуострова и с който не бе осъществена връзка в установеното време. По предварителни данни на кораба се намират трима души. Към района на инцидента ще бъде изпратен хеликоптер Ми-8 със спасители на борда.