Протестиращи граждани, които искат оставката на правителството и главния прокурор, се събраха за 92-ра поредна вечер пред фонтана на президентството, въпреки лошото време и дъжда.

Движението по булевард "Цар Освободител" бе блокирано, а основната тема, която тази вечер се обсъждаше, е приетата от Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България.

"Добър ден за България, лош ден за хунтата", коментира проф. Велислав Минеков - един от организаторите на протестите. Другият организатор - Арман Бабикян, изтъкна, че в резолюцията се съдържа всичко, срещу което гражданите вече 92 дни протестират.

Демонстрантите пък определиха документа като "голям успех на антиправителствените протести".

Днес Европейският парламент прие остра резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България. С този акт протестите в България са получили морална подкрепа. По този начин властта е получила "шамар". Това бяха основните коментари на изказващите се от импровизираната трибуна до фонтана на президентството.

След края на протеста тази вечер адвокат Николай Хаджигенов призова гражданите да се разходят до Орлов мост. Шествието стигна до ключовото кръстовище около 20.45 ч. и то отново бе блокирано.

След като в сряда вечерта недоволните от властта замеряха с яйца офис на ГЕРБ, в четвъртък те предупредиха и другите партии да се готвят за подобни акции.

 Протестно шествие обедини три града

Повече от 30 автомобила се включиха в протестно автошествие срещу правителството тази вечер от Велико Търново през Лясковец до Горна Оряховица и обратно. Сериозно беше затруднен трафикът по главния път София - Варна и през Арбанаси. Полицейският ескорт на автомобилите на протестиращите не позволи да се стигне до инциденти.

За първи път антиправителственият протест обедини трите града. Включиха се и автомобили на протестиращи от Габрово. В центъра на Горна Оряховица към протестиращите се присъединиха още хора и се проведе митинг за правителствената оставка и за промяна.

На връщане към Велико Търново протестиращите спряха на бензиностанция, където също скандираха: "Оставка" и "Мафията вън".