8 българи са блокирани във Филипините заради тежките мерки, предприети срещу COVID-19, разкаха те по скайп за bTV. Мъжът и жената се намират в Себу, където има и полицейски час. Сънародниците ни се опитват да стигнат до столицата Манила, откъдето да се качат на полет през Обединените арабски емирства до София. Въздушният, водният и сухопътният транспорт до града обаче е преустановен.

Столицата е поставена под карантина и за 72 часа са спрени международните полети.

Българите са потърсили и съдействието на МВнР, на консула в Ханой и почетния консул в Манила. За "Тази сутрин" Светомир Пандазиев обясни, че към момента са в добро здраве, но ситуацията усложнена. По думите му към момента работят единствено международните летища, каквото е това в столицата.

Той сподели, че в момента, в който е започнало влошаване на обстановката, са тръгнали към межуднародното летище, но мерките за превенция били въведени много бързо.

Двама от блокираните българи във Филипините

Кадър: bTV

"Уведомихме авиокомпанията, че поради независещи от нас обстоятелства, не можем да стигнем до Манила", допълни той.

Десислава Арабаджийска обясни, че пътуването им до Филипините е било предплатено и се налага да доплащат за хотел. Тя обясни, че случаите на COVID-19 са под 100 и са единични