Трета поредна учебна година ловешкото основно училище "Проф. Димитър Димов" ще започне с училищен двор - строителна площадка и недовършена спортна зала.

Заради проваления проект местният Общински съвет определи временна комисия от общински съветници, която да извърши проверка на изпълнението на проекта, а за нередности по него е подаден и сигнал до Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Предложението за назначаване на комисия се гледа за втори път в Общинския съвет, тъй като беше върнато от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова заради незаконосъобразност, предава БНР.

Ремонтът на дворното пространство в училището и изграждането на нова спортна зала там продължава вече три години, дейностите са "замразени" от ноември. Договорът с фирмата изпълнител е прекратен и е обявена нова обществена поръчка за довършване на строителните работи.

До 1 октомври комисията трябва да представи в Общинския съвет информация за изпълнение на проекта от етапа на провеждане на процедурата за избор на изпълнител, сключени и прекратени договори и основание за това, извършени плащания, кореспонденция с Агенция "Митници" и НАП, прекратяване на строително-ремонтните дейности и основание за това, състояние на проекта към момента.

Близо половин милион са изплатени авансово и бързо на строителната фирма. Въпреки доказаното по документи несвършване на възложената работа се наливат още над 220 хиляди лева за още несвършена работа. Не е оказван никакъв контрол по изпълнението на договорите.

Въпросът с неизпълнения проект е поставят три пъти и в пленарната зала на Народното събрание, а посочените от регионалното министерство платени суми по проекта не съответстват на фактурираните от Общината като бенефициент.