40 литра вода в секунда тръгнаха към язовир "Студена" от Попов извор, до село Боснек. С техника, осигурена от дирекция "Противопожарна и гражданска безопасност", започна изпомпването на вода от пещерата и вливането ѝ в руслото на Струма. Заедно с това, с екип ще бъде изследван дебитът на подземния извор, на който градът може да разчита при кризисни ситуации, предаде БНТ. 

Планът се изпълнява от екип пещерняци, ръководен от Атанас Русев.

Водата, която сега допълнително тръгна към Студена, е около 1/6 от потреблението на Перник, обясни зам.-регионалният министър Николай Нанков. Плановете е да се разработят още 2 или 3 подобни карстови извора, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Целта е да се изравни разходът с постъпленията в язовира до началото на снеготопенето. В момента от язовира към Перник отиват 267 литра в секунда, а водата, която влиза, е 170 литра.

Към обяд водата в пернишкия квартал "Църква" беше пусната, след като бе отстранена една от двете големи аварии по мрежата. "Църква" е вторият по големина квартал в Перник, където живеят близо 10 000 души. След поредния ден безводие снощи жители на квартал "Църква" блокираха пътен възел "Даскалово".  Ремонтните работи днес бяха инспектирани от министъра на икономиката Емил Караниколов и от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

На среща с кмета на Перник Станислав Владимиров е била обсъдена и нуждата Общината да ускори процедурите по избор на изпълнители на аварийните дейности.