Преброените безстопанствени кучета на територията на страната за миналата година са 35 020 броя, сочат данните от Интеграционната система на Българската агенция по безопасност по храните - ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министрите приеха днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари-декември 2022 г.

Броят на въведените във ВетИС данни за домашни и безстопанствени кучета в България се е увеличил през изминалата година. Това е показателно за засиления контрол на инспекторите от всички областни дирекции по безопасност на храните, се посочва в приетия документ.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20 046 броя животни, от които 4 653 броя са осиновени. Процентът на осиновените кучета е най-висок в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя, което е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г.

Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика, което е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната, пише в отчета, цитиран от пресслужбата на кабинета.