51 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация за местния вот на 29 октомври, като от тях са регистрирани 29 партии и 5 коалиции. Това съобщи заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя заяви, че за сравнение през 2019 г. общо подали документи за регистрация са 64 партии и осем коалиции, като допуснати до изборите са били 59 партии и 7 коалиции. През 2015 г. са били регистрирани 71 партии и 3 коалиции, от подали документи 81 партии и 3 коалиции.

Матева припомни, че утре изтича крайният срок за регистрация на политическите формации в ЦИК. Окончателният списък ще бъде изпратен на 14 септември на ОИК, дори при неприключила проверка на документите. До 17:00 часа на 18 септември формациите трябва да подадат своите документи, за да се регистрират за вида избор, в който искат да участват в съответната ОИК, посочи Матева.

След като изтече срокът, на 19 септември ще започне регистрацията на кандидатите, каза Матева и добави, че крайният срок е 26 септември.

Говорителката на ЦИК Росица Матева

Снимка: БТА

В момента текат замени в съставите на Общинските избирателни комисии, като ЦИК е взела 35 решения за промени в съставите на ОИК. Има и девет жалби срещу решения срещу назначаване на ОИК, каза още тя и добави, че се чака решение на ВАС.

ЦИК е приела решение за реда и условията за участие на наблюдатели в местните избори, което е публикувано на интернет страницата на избирателната комисия. Началният срок за приемане на документи за регистрация на наблюдатели е 25 септември, като документи ще се подават до предизборния ден - 28 октомври, посочи Матева, цитирана от БТА. 

Попитана за броя на секциите в страната, в които ще се гласува с машина, говорителката заяви, че трябва да се установи първо броят на секциите с повече от 300 избиратели. Броят на избирателните секции и местата е обявен на сайта на ЦИК, там е обявен и броят на избирателите по предварителни избирателни списъци, както и адресите на секциите, каза още тя.