25-годишна родилка и бебето ѝ са починали в болницата във Велинград вчера. Жената е била от Ракитово, съобщи bTV.

Днес пред лечебното заведение са се събрали хора от населеното място, има и полиция. Според съпруга на 25-годишната родилка, той я е докарал в болницата около 4.30 часа вчера сутринта. Мъжът твърди, че няколко часа по-късно от МБАЛ-Велинград са му съобщили, че жена му и новороденото са починали.

По думите на съпруга родилката, която има още две деца, не е имала заболявания. Тя е ходила и на консултация за бременността.

Мъжът ѝ обвинява лекарите, че са се забавили, тъй като според него, когато са дошли за раждането, не е имало лекар на смяна.

От болницата обясняват, че след раждане по оперативен път, въпреки многочасовите опити на лекарите, не са успели да спасят младата жена. От здравното заведение уточняват, че бебето е мъртвородено. В реанимационните действия са участвали специалисти по гинекология, хирурзи и анестезиолози. Всички предприети медицински дейности са извършени при спазване на алгоритмите и съобразно стандарти на съвременната медицинска практика, казват още от МБАЛ-Велинград.

Извършена е аутопсия, точната причина за смъртта ще стане ясна след дни.

Роднините са подали жалба в полицията. Образувано е досъдебно производство. 

Ръководството на болницата е уведомило всички компетентни органи, назначени са необходимите проверки. Днес на място са представители на Медицински одит.