Втори ден Банско е под карантина и това се превърна в кошмар за стотици хора.

В понеделник вечерта внезапно спуснатата бариера на пътя за курорта хвана неподготвени близо 10 автомобила. Оказа, че някои не могат да напуснат населеното място, а други се наредиха на дълга колона с надежда да се приберат по домовете си. Голяма част от тях прекараха нощта в колите си, а останалите се върнаха в Банско, за да намерят подслон. Било им е предложено общежитие, в което да прекарат следващите 13 дни. Само един човек обаче се е съгласил да остане там, съобщи кметът на града Иван Кадев пред БНР.

"Изкарахме кошмарна нощ. В 19:00 ч. преди да бъде наложена карантината успяхме да влезем, но после останахме блокирани.През целия ден не са ни носили нито вода, нито храна. Няма и тоалетна. Не сме сигурни, че общижитието е безопасно. Има хора, които взимат лекарства. Не сме в равнопоставено положение, защото едните ползват комфорта на дома си, а ние стоим на студено по колите си. Има бързи тестове за коронавирус. Нека си направим. Искаме да бъдем под карантина, но в собствените си домове. Чуждестранните туристи бяха изведени. Не разбирам какъв е проблемът това да стане и с нас", коментира Гергана Бричкова пред Нова телевизия, една от блокираните.

Кметът на града Кадиев гарантира, че лекарства и храна в града има.

Второ денонощие без подслон останаха и стотици българи, които бяха освободени от работа заради стресовото приключване на зимния сезон. Някои са напуснали квартирите си, други са били изгонени.

Снимка: БТА

Те настояват да им бъде направен преглед на контролно-пропускателния пункт от медицинско лице и да се приберат в къщи.

"Няма къде да се върнем - нито напред, нито назад".

Снимка: Булфото

"Искаме да се приберем в Бургас и ако трябва да седим там под карантина, ние нямаме нищо против да ни затворят и да си седим вкъщи. Просто тук няма къде да останем. Защо нашата държава ни изолира в някакво пътно пространство, вечер става минус пет градуса", коментираха те.

Снимка: Булфото

200 туристи пък бяха настанени спешно в един от хотелите на Банско, след като се оказаха на улицата. Почти всички са чужденци. Към момента не е ясно защо туристите са напуснали хотелите, в които са били и имало ли е организация за тяхното ескортиране. Съюзът на туристическия бизнес в града е организирал настаняването им. Прави се нова организация с посолствата на различни държави и чуждестранните туристи ще бъдат извозени постепенно.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ.

Забранителните мерки в града станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция.

Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през зелена граница.