Пушачите да бъдат целенасочено информирани за научните данни за електронните цигари, нагреваемите устройства и никотиновите торбички като начин да намалят вредата и да спрат цигарите, настояват световни учени. Според тях само така хората могат да направят информиран избор да се откажат от вредния навик, който взима милиони жертви годишно. Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето трябва да бъде приет спешно на най-високо ниво в глобалната политика, настояха над 70 експерти в медицината, научните изследвания и общественото здраве по време на Глобалния форум за никотина (GFN) във Варшава.

Снимка: GFN 2023

Страните, в които пушачите масово заменят цигарите с потенциално по-малко вредни алтернативи са тези, които се справят най-резултатно с тютюнопушенето. Смята се, че 112 милиона пушачи по света са започнали да използват тези продукти, въпреки противоречивите разпоредби за тях в отделните държави. С най-голям дял са електронните цигари, следвани от устройствата с нагряване на тютюн, а накрая са никотиновите торбички. Броят на пушачите намалява по-бързо там, където тези продукти са достъпни и регулирани по подходящ начин, като например в Обединеното кралство, Швеция, Япония и Нова Зеландия, обясниха експертите. Швеция отчита само 5% пушачи и намалена заболеваемост от рак на белия дроб заради масовата употреба на снус вместо цигари, а Япония докладва намалени хоспитализации от 4 ключови диагнози и близо 40% спад на продажбите на цигари след навлизането на устройствата с нагряване на тютюн на пазара.

Снимка: GFN 2023

"През последното десетилетие над 100 милиона души, които не могат или не искат да спрат употребата на никотин, значително намалиха рисковете за здравето си, отказвайки цигарите", обясни проф. Гери Стимсън от Импириъл Колидж Лондон. Според него постиженията в сферата през следващите 10 години ще зависят много от действията на високо ниво в глобалната политика. "Целта на хората на високите позиции трябва да бъде край на тютюнопушенето, а не война срещу никотина, което в крайна сметка е обречено на провал", допълва Стимсън.

8 от 10 пушачи са в бедни или средни по доход страни

Снимка: iStock by Getty Images

Настоящата борба с тютюнопушенето в глобален мащаб не бележи добри резултати, въпреки отделените милиарди в продължение на години за кампании на СЗО по Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Броят на пушачите по света се запазва и е над 1 млрд. души, а 7 млн. от тях умират всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето.

Продължава и друга тенденция - пушенето изглежда продължава да бъде проблем главно на бедните. Статистиката показва, че 8 от 10 пушачи живеят в страни с ниски или средни доходи, чиито здравни системи са сред най-неспособните да се справят с разходите за лечение при увеличаващите се инфаркти, инсулти, диабет, рак, респираторни заболявания и други.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за тях, а проблемът е в горенето на цигарата, при което се отделят редица токсични вещества. Погрешно е да се смята, че отговорен за това е никотинът, който в последно време дори се проучва и за употреба в медикаменти срещу Алцхаймер, мозъчна мъгла и старческа глухота, обясниха учените.

Реалистично ли е изкореняването на рисковото поведение?

Пълното въздържание и изкореняването на рисковото поведение на всички хора не е реалистично очакване. Един човек няма да спре да пуши, просто защото не трябва, обясняват експертите по обществено здраве. Хората пушат заради никотина, но се разболяват от катраните, затова е важно тези, които не могат да спрат да пушат, да получат избор и информация за продуктите с намалена вреда, които са съвсем реална възможност за отказ от цигарите.

Един от успешните примери за намаляване на вредата чрез превенция на рисковото поведение е в сферата на сексуалното здраве. Използването на презервативи срещу предаване на СПИН например е резултатно средство срещу болестта, а подходът е прилаган и от СЗО, напомнят учените. Време е същата логика за рисковото поведение да се прилага масово и при тютюнопушенето. Достъпът до алтернативи с намален риск е част от човешките права за отделните хора и за обществата като цяло посочват от GFN.

"Потребителите имат право на избор и се нуждаят от достъп до информация и достъп до продукти", категоричен е и Хуан Хосе Сирион, представител на асоциация на потребителите в Мексико, където бяха наложени сериозни рестрикции.

"Забраната или свръхрегулирането на по-безопасни никотинови продукти само тласка хората обратно към запалими цигари или към продукти на черния пазар, които могат да бъдат потенциално вредни", казва и Джесика Хардинг, програмен директор на GFN.

Експертите изразиха загриженост и за решенията по темата, които СЗО предстои да вземе по време на срещата COP10 през ноември и призоваха научните доказателства за иновативните никотинови продукти да бъдат взети предвид.