Тази година първият български портал Дир.бг чества своята 20-годишнина. По този повод ние направихме редизайн и показахме новото лице на портала - един проект, по който работихме усилено през последната година и половина. По този повод обединихме усилията си с Innovation Starter и заедно с тях организирахме 2 чудесни събития - конференцията The Next Bulgarian Web, която премина под патронажа на президента Румен Радев, и консурса за чиста журналистика Web Report. Това заяви оперативният директор на Дир.бг Иван Брайков преди да бъдат раздадени наградите на Web Report за чиста уеб журналистика. 

"Човечеството зависи от историите и своите спомени, за да определи своето настояще и бъдеще, но в дигиталната епоха историите станаха някак си накъсани и фрагментарни. Новините са навсякъде, но те са само парчета от информация без контекст и смисъл, части без цяло.

Като един от първите български сайтове, Дир.бг определено пази паметта на България и случващото се в страната през последните 20 години. Една от мисиите на обновения Дир.бг е да събере тези парчета от новини и информация и да ги превърне в движещи се, пълни и задълбочени истории.

Ето защо в новия Дир наблягаме на по-доброто визуално представяне на съдържанието под формата на текст, снимки и видео.

Дир.бг ще продължи да отстоява принципите на независимата и свободна журналистика. Независимо от естеството на темите, редакторският екип на Дир.бг винаги се стремял да поднася качествено и обективно съдържание и да спазва стриктно журналистическата етика.

Днес, във времето на фалшивите новини и негативните нагласи, за всички нас е много важно да потърсим и намерим нови решения в подкрепа на свободната журналистика. Направихме го заедно с колегите от Innovation Starter и така се роди конкурсът Web Report. Изключително сме горди, че ни подкрепиха големи и малки, национални, а в някои случаи дори конкурентни медии. Благодарим ви, че сме заедно, защото чистата и независима журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни", заяви още Иван Брайков.

За конкурса Web Report разказа Леона Асланова, която понесе цялата тежест по организацията и реализирането на проекта и отново, както винаги се представи блестящо, допълни Брайков. 

Тази вечер бяха раздадени 5 първи награди от по 1000 лева в категориите Общество, Икономика, Култура и образование, Технологии и иновации, Истински истории и награда за дебют в конкурса Web Report, в клуб "Перото" на НДК.

Конкурсът се провежда от най-големия уеб портал Дир.бг и агенцията за иновации Innovation Starter за първа година. 

Слоганът на събитието бе "Стъпка назад към истината, крачка напред към промяната", който стъпи на прекрасните снимки на фотографа от Дир.бг Иван Григоров. 

Над 150 журналисти и автори на свободна практика се бориха в петте категории на конкурса, като бяха изпратени 300 материала, от които 164 бяха допуснати до участие, а 33  финално номинирани. Спечелилите първото място в първите пет категории получиха по 1000 лева парична награда. В категория "Култура" бе връчена и награда картина, спецално нарисувана за конкурса от художника Павел Митков. 

В категория "Икономика" първа награда спечели Мариета Димитрова с разследващия материал "Благоевград светна на тъмно", публикуван в "За истината". Наградата бе връчена от Борислава Денева от Райфайзенбанк. Мариета Димитрова благодари на журито с думите: "Когато ме критикуват, има какво да кажа, а когато ме награждават, се притеснявам". 

В категория "Технологии и иновации" приза грабна Милчо Миланов с блог публикацията "Биткойнът - каква е реалността". Наградата връчи Пламен Апостолов от "Филип Морис България". Победителят заяви, че е трогнат от оценката и допълни, че Дир.бг има прекрасно развитие, добра история и добро бъдеще. 

В категорията "Култура и образование" наградата бе връчена на Диян Божидаров за материала "Децата, които нямат право да спят", публикуван във в. "Сега". Наградата бе връчена от Константина Градева от Дънди Прешъс Металс. Тук освен паричната награда от 1000 лева на победителя бе връчена и картината "Прозрачна улица". Художникът Павел Митков пожела прозрачност и морал в журналистиката.

"Журналистите - това са новите дизайнери на информационния свят. А той е всичко", изтъкна творецът, връчвайки наградата си.

Диян Божидаров пък благодари на журито и изказа възхищението си, че в този конкурс всичко е било прозрачно. Той отбеляза, че конкурсът е едно добро начинание. 

Председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков връчи наградата на Невена Борисова в категорията "Истински истории". Тя бе отличена заради материала си "Медицинските сестри си отиват от България", публикуван в е-vestnik. Невена отбеляза, че много вярва в истинските истории и пожела да не намаляват журналистите, които работят за по-чисто общество и да отразяват истинските истории. 

В категорията "Общество" приза грабна Светослав Метанов с материала "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора", публикуван в ОFFNews. Наградата бе връчена от Илияна Захариева от Mtel.

Наградата в категория "Дебют" бе връчена от разследващия жуналист Миролюба Бенатова на Константин Мравов за "Чудовищата на българския рап". Авторът, който получи 2000 лева награда, пожела ръководствата на медиите да взимат на работа повече млади хора. 

В конкурса участваха автори както от утвърдени медии като БНТ, БНР, БТА, Капитал, Вести, "Сега", BulgariaOnAir, "Жената Днес", Actualno, e-vestnik, така и от по-нови медии, като Редута, Оффнюз, Economic.bg, Uspelite.bg, студентски платформи за журналистика, лични блогове и регионални медии, и много други.

Членовете на журито бяха изявени журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите.

Сред имената са Алексей Лазаров (Главен редактор в Капитал), Миролюба Бенатова (журналист с над 20 г. профеисонален стаж, Нова ТВ), Бойко Благоев (Ръководител на отдел Комуникации в Представителството на ЕК в България), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор на Нетинфо), Иван Бакалов (журналист и основател на сайта e-vestnik.bg), Мария Черешева (зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти - България и кореспондент на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), Владимир Жеглов (Основател и Председател на борда на директорите на Dir.bg).

Конкурсът се провежда с генералната медийна подкрепа на БНР и в партньорство с 20 неправителствени организации, обединени от идеята за качествено съдържание в медиите и високи етични стандарти като "Асоциация на европейските журналисти", "Център за развитие на медиите", "Българска асоциация за информационни технологии" (БАИТ), Награди "Иновации в политиката", "Обединени идеи за България" и др. НДК е стратегически партньор на събитието.

Генерални партньори са Мтел, Райфайзенбанк, "Филип Морис България", "Дънди Прешъс Металс" и "Джеймисън".