16 септември е денят, в който страната ни чрез най-голямата доброволческа инициатива у нас - "Да изчистим България заедно", ще даде своя принос към усилията за една по-чиста планета. На този ден милиони доброволци от цял свят ще станат част от Световния ден на почистване, организиран от Let's Do It World.

Вижте снимки от събитието >> >> >>

Официалният старт на световната инициатива бе даден на 6 юни в Брюксел от председателя на Европейския парламент - г-жа Роберта Мецола. През 2023г. World Cleanup Day ще се проведе именно под патронажа на Европейския парламент и със силната подкрепа на ООН, която включи инициативата в Програмата и Съвета на ООН по околната среда.

Снимка: bTV Media Group

По повод предстоящото събитие днес в София се проведе ежегодната национална среща на партньорите на най-мащабната доброволческа акция у нас "Да изчистим България заедно". Любимите лица от ефира на bTV заедно с министъра на околната среда и водите г-н Юлиян Попов, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, представители на областни и общински администрации, неправителствени организации и бизнеса дадоха старт на кампанията за голямото чистене, което ще се състои на 16 септември.

Тази година "Да изчистим България заедно" ще се проведе под надслов "Готови сме!". Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. През 2023г. именно най-малките жители на страната ни ще поведат България по пътя към опазването и по-отговорно отношение към природата, рамо до рамо със своите приятели, родители и всички нас.

Снимка: bTV Media Group

На специалното събитие в "Event Space" бяха отличени МОСВ за своята ежегодна подкрепа към кампанията, както и Столична община за първата инициатива по разделно събиране в рамките на инициативата през 2022г. За своите постижения в 10-ото издание на кампанията бяха отличени областите Русе, Бургас и Варна, където броят на доброволците бе най-голям, а най-много почистени места имаше в областите Пазарджик, Враца и Видин.

Сред призьорите, подкрепили през 2022г. "Да изчистим България заедно" са още редица фирми, бизнес и доброволчески организации, сред които Системата на Кока-Кола, Екопак България, СО - район "Панчарево", Столичен инспекторат, UPI Agency; Радио N-JOY, Прирорен парк "Витоша", Кредисимо, БНП Парибас, Тотал Енерджис, Инициативата "Сливи за смет", Байер, ТОЙОТА и община Костенец, Sub Diving, НЕК БЪЛГАРИЯ, община Перник, Междинна Станция, ФК/ВК "Миньор Перник", община Кюстендил и инициативата "Чиста Струма", Фантастико, Булавто, Керхер, НПСС, ЕСРИ България, Метрореклама, Шел, България мол, Хоумакс и DHL, България мол, DHL, Фино България и Хамбургер рисайкъл, Zero Waste Sofia и други.

В рамките на срещата едни от най-обичаните лица от ефира на bTV и водещи на събитието - Златимир Йочев, Виктория Готева, Диана Любенова, Петя Дикова и Николаос Цитиридис, призоваха партньорите и гражданите за активно включване в инициативата. Специален гост на събитието бе и талисманът на "Да изчистим България заедно" - Зеленко Зеленков, който заедно с децата мотивира доброволци от цялата страна да участват в акцията по почистване.

Снимка: bTV Media Group