Семейството на 10-годишния Фончо, който бе заснет да шофира мощен лек автомобил по улиците на Пещера, живее в Англия от 9 години. Момчето е било в България за празниците заедно с част от семейството си, съобщиха от Отдела за закрила детето в града след проверка по случая.

"Детето се отглежда при отлични битови условия, презадоволени базови потребности. Живо, енергично дете, в добро здравословно и психоемоционално състояние. Съжалява за извършената постъпката", заяви Невена Стефанова от отдел "Закрила на детето" пред БНТ.

Семейството вече е напуснало страната. Днес от Министерството на труда и социалната политика са сезирали за случилото се социалното аташе на Кралство Великобритания. Очаква се властите в Англия да проведат незабавни разговори с родителите и близките на детето.

Видеоклип с момчето как шофира БМВ в Пещера, който взриви социалните мрежи, е заснет от 50-годишниия дядото на момчето, който сам е позволил на внука си да седне зад волана, съобщиха по-рано от полицията. На дядото е съставен акт по закона за движение по пътищата, който предвижда санкция и глоба в размер на 300 лв.

От снимки в профила на роднините се вижда още, че детето позира с газов пистолет. Проверката е установила, че оръжието е законно закупено от бащата на детето.

"Тук нямаме нарушение. По-скоро морално укорим е фактът, че някой предоставя на дете, и то толкова малко, да държи в ръцете си газово оръжие, което би могло да бъде опасно и да позира с него за снимка", коментира говорителят на ОДМВР-Пазараджик  заяви Мирослав Стоянов.