В Троянския манастир "Успение Богородично" бе отбелязана 10-годишнината от кончината на Негово светейшество българския патриарх Максим, съобщиха от Община Ловеч.

Поводът събра вчера архиереите на Българската православна църква заедно с игумена на Троянския манастир епископ Сионий. Те отслужиха Света литургия и панихида до гроба.

Патриарх Максим е погребан в църквата на Троянската света обител, близо до чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова отдаде почит на покойния патриарх, след което поднесе цветя на гробното място.

На 24 април 2012 г., по нейно предложение, тогава председател на Общинския съвет в Ловеч, Максим е избран за почетен гражданин на Ловеч. Решението на общинските съветници е взето поради големите заслуги на патриарха за духовния живот на българския народ.

От името на Негово светейшество Неофит Ловчанският митрополит Гавриил направи обръщение към присъстващите: "Заветът му към нас бе да пазим светостта и единство на БПЦ. Единство, което той успя да удържи в условията и враждебност и безпрецедентен натиск. Наш свещен дълг е да пазим в църквата паметта за него и да подражаваме на примера му".

"Многолетното и доброплодно негово патриаршеско служение, изпълнено с дълбока и искрена радост в Господа (срв. Фил. 4:4), но и с много трудности и неимоверни изпитания, доказа, че този избор не е бил случаен - бил е правилен! В продължение на повече от четири десетилетия, с огромна любов и търпение, със завидна архипастирска разсъдителност и неизменно упование в Пастиреначалника Христа, той направляваше уверено църковния кораб в различни обществени и политически условия, и успя да съхрани поверената му свише света Българска православна църква без "петно, или порок, или нещо подобно, но... света и непорочна" (Еф. 5:27) - такава, каквато иска да я вижда Сам нейният божествен Глава: Господ и Спасител наш Иисус Христос", посочва Негово Светейшество.

"Свидетелство за високите достойнства и авторитета на приснопаметния наш отец и патриарх Максим беше както любовта, на която той се радваше сред своето паство и в средите на духовенството на светата ни Църква, така и огромното уважение към него от страна на неговите събратя - Първойерарсите на всички канонични Православни църкви по целия свят. За всички тях той беше обичан брат и съслужител, образец за всеотдайно архипастирско служение и пример за подражание, а затова и неговото отшествие беше загуба не само за нас, неговите обични чеда, но и за Светото православие", подчертава патриарх Неофит.

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г. на 98 години. Той беше начело на Българската православна църква 41 години.

Роден е като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак. Основно и прогимназиално образование получава в родното си село. От 1929 г. учи в Софийската духовна семинария, която завършва в 1935 г. На следващата година става певец и деловодител на църквата "Успение Богородично" в Русе, като остава на поста до 30 април 1938 година. През септември същата година започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет. По време на ваканциите си е певец, библиотекар и проповедник в Троянския манастир, посочват от Община Ловеч. Участва в изборите за Ловчански митрополит и на 20 ноември 1960 година е канонически утвърден за такъв. От 4 юли 1971 г. до кончината си е български патриарх и софийски митрополит.