Близо 10 часа продължи първото заседание на смесената македонско-българската комисия, която трябва да изчисти историческите спорове между двете държави, предава БНР. Срещата се проведе в Скопие и е първата след 10-месечно прекъсване.

Днешните дискусии приключиха без изявления, а в началото на деня председателят от българска страна професор Ангел Димитров каза:

"Човек винаги започва с добри очаквания, пък какво ще стане, ще видим. След повече от една година човек се надява да има някакъв резултат".

Работата на Комисията първо беше блокирана от спора за Гоце Делчев, а после и замразена заради политическата обстановка и свикването на предсрочни избори в Република Северна Македония. Възобновяването на работата на историците беше предшествана от посещение миналата седмица в София на македонския външен министър Буяр Османи. След визитата македонски медии и лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обявиха, че България е поискала да бъде подписан нов договор, подобен на Преспанския, с който да има ново определение за македонска нация. Управляващите в Скопие категорично отричат да е поставяно такова искане. Днес външният министър Османи повтори предупреждението на премиера Зоран Заев, че страната трябва да е готова за вариант началото на преговорите за еврочленство да бъде блокирано от някоя от държавите в Европейския съюз на всеки етап от преговорните глави

"При всички тези 131 стъпки може да се случи една страна-членка да не даде разрешение за вторият етап. Мисля, че има разбиране от двете страни за важността на момента".

В интервю за македонската телевизия Телма вчера президентът Стево Пендаровски също успокои хората.

"Никой няма намерение от българската страна, дори вербално за промяна на Устава. Няма, това е сигурно".

Вместо това Пендаровски обяви, че Република Северна Македония е готова да подпише декларация, с която препотвърждава ангажимента си да изпълнява подписаният през 2017-та година Договор за добросъседство с България.

Утре продължават дискусиите, а изявленията са предвидени след 19:30 ч. българско време. Според публикации в македонски медии, които се позовават на анонимни източници, не се очаква пробив в преговорите между българските и македонските историци.