Това съобщи самият Владимир Димитров от Попово на пресконференция в БТА. 22-годишният му син изчезна на 12 май, когато му била отказана виза участие в американска студентска бригада.

От записа на камерите се вижда, че той е влязъл в дипломатическото представителство. Отвън го чакали приятели, но никой не го е видял да излиза.
Николай Колев-Босия, който помага на бащата за изясняване на случая, коментира, че запис от камера, който днес е гледан от бащата, показва няколко крачки на момчето, но вътре в сградата.
"От посолството твърдят, че момчето е напуснало сградата, но няма нито едно доказателство за това", заяви Колев, който уточни, че не иска да обвинява непременно американците.
"Но да се твърди, че камера е била развалена, е смешно. Зоната за сигурност на американското посолство е твърде голяма и всичко до милиметър се следи с камери и се записва", посочи той.

Владимир Димитров е написал писмо до американския президент Барак Обама, в което иска съдействие за изясняване на случая. 
"Не обвинявам никого за нищо, но за да мога да изискам от българските институции да издирят сина ми, ми е необходимо реално доказателство, че е напуснал сградата на посолството. Затова се обръщам към вас с огромната молба да ми съдействате. Убеден съм, че органите за сигурност на посолството на САЩ разполагат с достатъчно доказателства, които да ме убедят, че той е напуснал сградата и да ме информират за неговото психическо състояние при напускането, тъй като виза му е била отказана", се заявява в писмото на бащата.

"Предвид характера на сина ми, той не е конфликтна личност, не се е занимавал с нищо противозаконно през живота си, винаги е бил стриктен, точен, не виждам причина някой да му е имал зъб или той да прави нещо", каза още Димитров. Той отхвърли версиите, че синът му може да е заминал нелегално в чужбина и посочи, че момчето не е разполагало със средства.

Междувременно майката на Петър - Мая Йорданова, разказа пред bTV, че семейството се съмнява, че той е объркан с друг човек и ще го държат, докато не снемат съмненията, че е опасен. Няколко дни след оповестяване на мистериозното изчезване на младия мъж, родителите му получили две загадъчни съобщения по телефона.
"Че четирима негови приятели са били задържани в посолството и второ съобщение - задължително искай да видиш записите от излизането му", разказа Йорданова.

От пресслужбата на американското посолство заявяват пред телевизията, че оказват пълно съдействие на бащата на студента, както и на полицията и  външното ни министерство по "този много важен случай". Оттам изразяват надежда момчето да бъде открито живо и здраво в най-скоро време.