Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.
На 13 юни българският министър-председател и колегата му от Италия ще открият новия паметник на площад "Гарибалди" в центъра на столицата. 

Фандъкова уточни, че движението на трамваите по ул. "Граф Игнатиев" ще бъде спряно половин час преди церемонията и възстановено след приключването й. От 9.00 ч. на 13 юни ще бъде закрита спирката на площада.
От вечерта на 12 юни ще важи забраната за паркиране в пространството около площада, посочи още Фандъкова. Тя добави, че на търговците в подколонните пространства е даден двумесечен срок за реорганизиране на бизнеса им и преместването им на други места.

На въпрос какъв ще е подаръкът на общината за рождения ден на министър-председателя, който съвпада с деня на откриването на паметника, Фандъкова посочи, че това ще е изцяло обновеният площад "Гарибалди".
"Мисля, че г-н Борисов ще се зарадва като види новия облик на това място", допълни тя.
Подарък за рождения ден на Борисов изпраща и Дарина Павлова, която го е предала на Силвио Берлускони. Това разкри вдовицата на президента на Илия Павлов, за която е известно, че е в близки отношения с италианския премиер, предаде "Стандарт".

В отговор на въпрос по какъв начин общината ще оживи монумента "Камбаните",  Фандъкова посочи, че има програми на общината, които стимулират детското творчество и част от проявите може да са на това място. По думите й обновяването на монумента е струвало на "Главболгарстрой" около 100 000 лева.
Днес монументът "Камбаните" беше открит от министъра на културата Вежди Рашидов и кметицата. На церемонията присъства и Евгения Живкова - председател на фондация "Знаме на мира".

Чрез подмяната на въжетата на големите камбани от монумента вече стана възможно отново да се изпълнява музика чрез единствения в света музикален инструмент, състоящ се от 18 камбани. Седемте камбани на върха са символ на континентите. Освен подмяна на стоманените въжета, от "Главболгарстрой" са монтирали и заключващи механизми на камбаните, които са подредени в ринговете на монумента. Те са 98, а последните поставени са подарък от НАТО и от папа Йоан Павел Втори.