Така след тригодишно прекъсване традицията е възстановена. Домакин на събитието ще бъде Созопол, предаде БТА.
Подписването на примирието и отбелязването на историческия факт отпреди повече от 22 века ще постави началото на юбилейните празници на Созопол по случай 2620 г. от създаването му.

Градоначалниците на Несебър и Поморие ще пристигнат в Созопол по море и ще бъдат посрещнати на пристанището от местните жители. Шествие, придружено от антични герои и войници, ще продължи пътя си по маршрута на крепостната стена до Южната кула, където в тронната зала на музея на фондация "Аполония" ще ги посрещне кметът на Созопол, който ще приеме даровете на месембрийци и анхиалци.

Кметовете ще изложат съображенията си за мир и в случай че мирните преговори завършат благоприятно, примирието ще бъде скрепено с договор.

Според надпис, открит в град Истрия и датиран от II век преди Христа, Аполония е бил изправен пред крайна опасност. Според съдържанието на надписа Месембрия (Несебър) нападнал Аполония (Созопол) вероломно и без обявяване на война. Месембрийците превзели Анхиало, днешно Поморие, чийто солници вероятно са били повод за конфликта.

Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90-те години на миналия век, като актът е извършван на неутрална територия и договорът за примирие е за една година. Самата церемония се е извършвала на 1 април под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и на Несебър като участници във войната, и градоначалникът на Поморие - заради отминалите военни действия.
От 2003 г. по идея на Несебър подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на замесените във

Градовете наследници на Аполония и Месемрия