Някои от морските обитатели, които са били ловени преди 20 години, вече са изчезнали напълно. Сеит Торун, кмет на крайбрежния град Орду, заяви, че е свършена много работа по прочистването на морето, но за спасяването на водите му са необходими усилията на всички страни, граничещи с Черно море.

“Много от рибите, които се ловяха и ядяха в моето детство, вече са изчезнали. Сега се обявява тревога. Дунав довлича в Черно море мръсотия от Централна Европа и всички страни от неговия басейн носят отговорност“, посочи той, цитиран от БГНЕС. Според турската Фондация за морски изследвания 50 от общо 120 вида риби, които хилядолетия са обитавали Черно море, са под заплаха да изчезнат, ако не се вземат необходимите мерки.

Президентът на фондацията Байрам Йозтюрк заяви пред телевизия НТВ, че причините за заплаха над морската фауна са замърсяването от реките, вливащи се в Черно море, изхвърлянето на боклуци и прекомерният риболов.

Във водите на Варненското езеро днес се проведе съвместно учение между нашата страна и Европейската агенция за морска безопасност /EMSA/ за борба с нефтени разливи. Според сценария на учението, след сблъсък между нефтен танкер и товарен кораб в морето са разлети между 11 000 и 12 000 тона суров петрол. По искане на България, европейската агенция се включва в борбата със замърсяването с два кораба.
След края на учението  директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" Сергей Църнаклийски заяви, че България не е в състояние сама да се справи с голям нефтен разлив.

Вижте видео от учението във Варна