Това съобщи за БТА Ганчо Даскалов, председател на организацията. По неговите думи в групата влизат 15 офицери от резерва на армията и полицията, които са участвали в мисии по поддържане на мира в Камбоджа, Босна, Ирак и Афганистан. Те са готови да се включат в състава на многонационалните сили на ООН при опазването на реда и борбата срещу престъпността, както и при спасителни операции в разрушената островна държава.

В България има достатъчно професионалисти, които неведнъж са доказвали пред света, че могат да бъдат полезни при ликвидирането на последиците при бедствия и аварии. Затова съм убеден, че на бедстващото население на Хаити българите могат да помогнат не само с пари, но и с хора и техника, добави Даскалов.

Организацията на българските командоси може да предложи своя професионален опит, натрупан от участия в операции по поддържането на мира в различни конфликтни точки на света. Около тази идея се обединиха около 15 души от организацията във Велико Търново. Доброволци за участие в подобна мисия в Хаити има и от други райони на страната, твърди Даскалов.

Всеки един от кандидатите ще премине през специален подбор, който ще бъде съобразен с всички изисквания за участие в подобна хуманитарна операция според критериите и изискванията на ООН.

Ганчо Даскалов заяви, че фирмата, която той ръководи, при необходимост може да изпрати в района на бедствието два многоцелеви хеликоптера "Енстрьом 480 В". Машините са оборудвани за участие в спасителни операции на хора, както и за въздушно наблюдение.