Протестиращи фермери от Халкидики се опитаха по-рано днес да стигнат с тракторите си в Солун с цел да блокират района около сградата на бившето министерство за Македония и Тракия, предаде БТА. Колоната от около 40 трактора обаче била спряна от полицията преди да успее да влезе в града.

Засега тракторите са блокирали магистралата между Халкидики и Солун, в резултат на което са се образували километрични опашки.

Същевременно Съюзът на износителите от Северна Гърция (СЕВЕ) настоя за незабавно прекратяване на фермерските протести. "Трябва да се избягват радикални действия, с които да се изнудват властите с цел изпълнение на исканията", заяви СЕВЕ в оповестено днес изявление. Съюзът призова за вдигане на блокадите, за да могат да се избегнат "социални сблъсъци". "Продължаването на земеделските протести ще вкара в задънена улица цялата гръцка икономика в период, в който са необходими жизнеспособни решения в правилната посока", подчертава още СЕВЕ.

Около 500 фермери от централната гръцка област Тесалия се стекоха по-рано днес и в Атина, за да участват в протестно шествие в центъра на столицата, предадоха Франс прес и гръцкият информационен сайт Ин нюз. Протестът беше организиран по повод започналата по-рано двудневна кръгла маса по проблемите на гръцкия земеделски сектор 
Протестното шествие стигна до сградата на парламента на площад "Синтагма". Фермерите скандираха "Не на диалога за ликвидиране на малките и средните земеделски производители".
"Този диалог е пладнешки грабеж, политиката на правителството цели да обрече 500 000 малки и средни земеделски производители на мизерия, скоро в Гърция няма да има селяни", заяви Вангелис Бутас, един от лидерите на протестиращите фермери от Тесалия.
"Гърция се е превърнала в безкрайна блокада, хаосът тласка все повече страната към фалит, за това свидетелства продължаващата бомбардировка и негативни оценки от страна на чуждестранния печат, както и анализите на световни банкови и финансови институции", коментира днес в. "Авриани".

Протестът на гръцките фермери доведе в понеделник до 7-километрова опашка от ТИР-ове на ГКПП „Кулата” за преминаване на българо-гръцката граница, съобщиха от Гранична полиция. Опашката от чакащи камиони се изви чак до Марикостиново. Засега обаче няма изгледи да бъде отворен в близо време отсрещният пункт „Промахон”, обясни началникът на Регионалната гранична служба в Смолян Тодор Георгиев. Леките автомобили обаче преминават безпрепятствено.

Младежката организация на БЧК изпрати свои представители да помогнат на бедстващите шофьори. На всички чакащи бяха раздадени по питка с кебапчета, топли напитки и консерви.

По заповед на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев е осигурено денонощно дежурство на линейка на ГКПП-Кулата.