Бизнесменът е обвинен за укриване на данъчни задължения в особено големи размери - 450 097,41 лв., и за използване на две имена за деянията си, предаде БТА.

Хавальов бе признат за виновен за водене на счетоводство с невярно съдържание и за документна измама. Той ще трябва да плати и 10 000 лв. глоба.

Досъдебното производство започна през 2003 година. През декември 2004 г. наказателното производство е спряно. Делото влезе отново в съда през 2008 година. Прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки. Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източван ДДС, е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.

Хавальов регистрирал в Пловдивския окръжен съд през 2000 г. фирма-фантом на едноличен търговец на името на Антон Белев. Като лични данни на Белев били посочени ЕГН на столичанина Явор Миланов, останалите пък били взети от граждански паспорт на Димитър Манолов, също от София. И двамата били изгубили личните си документи. Фирмата била именувана "РАС-Антон Белев". Бил посочен и несъществуващ адрес на управление.

В хода на делото обвинената в съучастие Анна Стойнева се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Така получи присъда една година, условно и глоба от 2500 лева.