От прекъсването на зимния им сън и от топлото време животните са станали раздразнителни и са загубили апетит, обясни д-р Иванов, предаде БТА.

Топлите дни предизвикват добро настроение у маймуните и папагалите в зоологическата градина.

От петте вида мечки в зоопарка само малайската не спи зимен сън. В летаргичен съд са и барибал /черна северноамериканска мечка/ и хималайската мечка. Общо 15 са мечките в зоопарка.

Другите животни нямат проблем с адаптацията "топло-студено", обясни Иван Иванов.

Нови попълнения има в Софийската зоологическа градина. Съвсем скоро, след като премине карантинният период, посетителите на зоопарка ще се радват на филипински чапли, мангусти, четири вида гъски, шест вида фазани и червеногуша гъска.

Един от най-малките обитатели на зоопарка - мармозетката Жужу, която пристигна в София от германски зоопарк, вече си има компания - в зоопарка частно лице е дарило женска мармозетка.

Силният южен вятър е причина за нови температурни рекорди в събота, съобщиха НИМХ. Рекорди има в Ловеч - 20.1 градуса. Това е и градът, където е най-топло. Абсолютният температурен рекорд за България на този ден е регистриран през 2001 година във Варна и е 21,2 градуса.

Температурни рекорди отбелязват днес и Кюстендил - 17 градуса, Кърджали - 18, Велико Търново - 18.5, Сандански - 18.5, Благоевград - 16.8.

ОТ НИМХ очакват до края на деня да бъдат отчетени и други рекорди. Посочените високи температури са от 14 часа.

В повечето от градовете предишните рекорди са били отчетени на днешната дата през 2005 г., когато също е бил топъл януари, уточниха от НИМХ.

В неделя над страната ще има променлива облачност, по-значителна в нощните часове над Западна България, а през деня - над източната част от страната.

На места от запад на изток ще превали дъжд, в планините над 1500-1600 метра - слаб сняг. В югоизточните райони утре след обяд са възможни и гръмотевици.

Вятърът в източната половина от страната ще бъде от юг-югозапад, умерен, като там температурите ще останат все още високи - минималните ще бъдат между 6 и 11 градуса, а максималните - до 16-18 градуса.

В Западна България, където постепенно вятърът ще се ориентира от запад, температурите ще бъдат по-ниски. Минималните ще бъдат от минус един до около 4-5 градуса, а максималните - между 7 и 12 градуса.

В София минималната температура ще бъде около 2 градуса, максималната - около 9 градуса.

В нощта срещу понеделник вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад и ще започне да се усилва. Понижението на температурите ще обхване цялата страна.