Според обвинителите подготовката за убийството била извършена в периода ноември 2009 г. - 5 януари 2010 г. - деня, в който Цанков бе убит в София. Освен това прокуратурата твърди, че за съучастник в подбудителството е заподозрян Николай Маринов, чието издирване продължава, предаде БТА.

От обвинението посочват, че до момента извършителят на умишленото убийство е неустановен, а деянието е извършено предумишлено и по начини и средства, опасни за живота на мнозина.

До повдигането на обвинение на Красимир Маринов се стигна след съвещание между екипи на прокуратурата и на МВР, които обсъждаха доказателствата, свързани с убийството на Цанков.

Председателят на съдебния състав Николай Младенов счете, че е налице обосновано предположение, че Маринов е автор на деянието, в което е обвинен.

Съдията направи този извод от факта, че свидетелят Иво Илчев е заявил при разпита си, че Цанков споделил с него, че има опасения за сигурността си заради братята Красимир и Николай Маринови. Според показанията на Илчев Цанков е имал намерения да даде пресконференция, на която да разкаже за покушенията срещу Поли Пантев, Георги Илиев и Мето Илиенски, които според него са поръчани от братята. Телевизионната водеща Венета Райкова информирала разследващите, че е получила анонимен SMS, че ако Цанков гостува в предаването й, той ще пострада.

Според съдия Младенов съществува и опасност Маринов да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като не са събрани доказателства, които да оборват това твърдение. За престъплението, в което е обвинен, Красимир Маринов може да получи наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Наблюдаващите прокурори по делото посочиха обстоятелствата, че според свидетелските показания Цанков е бил убит, тъй като щял да свидетелства по дело срещу Маринови.

Защитникът на обвиняемия - Трендафил Трендафилов, изрази обратно мнение, което подкрепи с изявления на главния прокурор за това, че Цанков не е бил свидетел на прокуратурата. Трендафилов заяви, че обвинението в случая нарушава презумпцията за невиновност. Той добави, че от прокуратурата не са положили усилия да съберат доказателства, оневиняващи Маринов. По думите му в свидетелските показания фигурират фразите "Може би Цанков ще бъде свидетел срещу братята Маринови" и "Може би разполага с информация срещу тях", които звучат крайно несериозно.

Адвокат Трендафилов допълни, че поръчителството на покушението може да дошло от няколко други посоки. Като пример той даде скандалът на Цанков със сочения като наркобос Стефан Бонев-Сако и изявленията на Цанков пред медиите.

Самият Красимир Маринов посочи пред съда, че не знае на каква база е обвинен, винаги е бил стриктен и не е нарушавал мерките си за неотклонение.

Решението на СГС подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Ако бъде направено обжалване, съдът ще заседава на 14 януари.

Вижте видео от Софийски градски съд