Това съобщи Анита Чолакова от отдел "Връзки с обществеността" в болницата, предаде БТА. След излъчването на нашумелите сериали, родителите избират за бебетата си имена като Орхан, Еге, Онур, Аля, Берк, Атилла, Еда, Нури, Кенан, Дафне, Мухамед, Елиза, както се наричат любимците им от телевизионните саги.

Родените в смолянската болница през 2009 г. бебета с традиционни български имена като Иван, Мария, Георги, Никола са малцинство, уточнява Чолакова.

Преобладаваща част от проплакалите в болницата в Смолян бебета са наречени с екзотични и необичайни за българската традиция имена - Даная, Патрисия, Раян, Сиана, Едис, Селмеийя, Ванеса, Габриела, Райан, Анджела, Карина, Саманта, Мелек, Джан, Мелиса, Шенай, Стиван, Алберто, Зюмра, Айберг, Даяна.

Някои родители показват и предпочитания към латино сериалите, ако се съди по избраното име на бебе Анхел-Радослав.

Освен на телевизионни идоли, родителите понякога кръщават децата си и на герои от романи - Ния, Дарси и др.

Считаните за най-популярни български имена Мария и Иван се срещат по изключение сред кръщелните свидетелства на родените през 2009 г. в смолянската болница. От общо 834 раждания в МБАЛ, осем момичета са кръстени Мария. Три от бебетата са Иван, докато с името Денис са девет момчета.

Пристрастеността на публиката към турските сериали напоследък се използва и като бизнес. За зрители от третата възраст в Смолян се организират екскурзии до местата в Турция, където е сниман сериалът "1001 нощи". Екскурзиантите от пенсионерски клубове с интерес разглеждат кафенета и места в Истанбул, в които са снимани драматичните сцени от кахърните сериали.