Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните, уточниха от съда, на който се позова БТА.

Дисциплинарното дело срещу Цветкова, която оглавяваше Административния съд във Варна и бе задържана заради подкуп, е образувано по повод извършени от нея действия, които накърняват престижа на съдебната власт и представляват дисциплинарно нарушение.

Установено е по безспорен начин, че Цветкова е получила значителна по размер сума без правно основание, по неподходящ начин и на публично място. С тези си действия като действащ съдия тя грубо е нарушила правилата за професионална етика на съдиите, са мотивите на ВАС.

Според съда, широкото отразяване на този случай в публичното пространство провокира основателни съмнения в обществото за безпристрастността на съдиите с оглед на справедливото и законосъобразно решаване на делата. Това безспорно накърнява престижа на съдебната власт, тъй като намалява общественото доверие в работата на системата като цяло и създава негативна нагласа към нея, посочват още от ВАС.

През юли делото срещу Анелия Цветкова започна в Софийски градски съд. Година по-рано тя бе задържана с 10 000 лева подкуп, а по-късно освободена под гаранция от 20 000 лева. Според основния свидетел срещу нея обаче, тя е поискала 90 000 рушвет за решаване на 4 фирмени дела. (Виж линка долу)