Кан Ванян от село Мънла в провинция Юнан, видял тигъра през февруари, докато събирал сладководни миди в природен резерват близо до китайската граница с Лаос. Той твърди, че го е убил при самозащита.

Единственият известен див индокитайски тигър в Китай, заснет през 2007 г. в същия резерват, след угощението на Кан вече не бил видян.

Местен съд осъдил Кан на 10 години затвор за убийство на рядко животно и на още две години за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Прокурорът заявил, че Кан нямал нужда от оръжие, за да събира миди.

Четирима негови съселяни, които му помогнали да разчлени тигъра и яли от месото му, били осъдени на три до четири години затвор. Кан трябва да плати и глоба от 480 000 юана (70 000 долара).

Индокитайският тигър е застрашен от изчезване, като в горите на Лаос, Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Мианма са останали по-малко от 1000 представители на този вид.

В същото време се разбра, че осем тигъра и една лъвица от пътуващ руски цирк са умрели по време на 20-часово пътуване с камион през Сибир. Полицията в сибирската република Якутия заяви, че животните били мъртви, когато пристигнали сутринта в град Якутск. Започнало е разследване, предадоха руски медии, цитирани от БТА.

Според служител на частния цирк "Мечта", индийските тигри и лъвицата са се задушили в камиона.