На заседание днес в многопрофилната болница съдът не уважи иска на Окръжна прокуратура в Кърджали на парнаджията в Центъра за социални услуги в Крумовград Хамди Али да бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи БТА.

Парична гаранция от 500 лева постанови съдът на задържания.

Съдебното заседание бе гледано в здравното заведение, тъй като по време на задържането му Хамди Али се опита да се самоубие като се наръга с ножче в стомаха и сега е на лечение там.

"Парнаджията е приличен човек, който не би могъл да извърши престъпление", каза адвокат Марковски, който изненадващо пое защитата на Хамди Али. Той каза това, след като Окръжният съд се произнесе за променената мярка за неотклонение „задържане под стража” в парична гаранция.

„Обвинението е за непредпазливо престъпление, което не е от категорията на умишлените престъпления, а законодателят определя по-леки санкции. Освен това по делото има категорични доказателства, че този човек не е нарушавал закона, той е с великолепни характеристични данни, има постоянен адрес, той сам е отишъл в полицията”, заяви Марковски. Той разкри, че специалният пациент, поставен под полицейска охрана, имал пластика в главата след сериозна травма, а и раната на корема му е сравнително сериозна”.

Марковски охотно посочи, че според разпитаните 4-5 свидетели убитите от бомбата деца са били чести гости в дома на парнаджията и се обръщали към него с „чичо Хамди”. „Следователно, тази близост, която години наред я има с тези деца, е била причината за тази малко неразумна постъпка”, такава бе оценката на адвоката за трагичния инцидент, отнел три детски живота. „Няма нито едно доказателство за това, че момчетата са взели взривното устройство точно от Хамди, има само подозрения. Но до този момент не е доказано, че в неговия дом има взривно устройство”, каза Марковски.

Утре Окръжната прокуратура ще решава последващите си ходове. В тридневен срок присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Пловдив. Снощи срещу подписка съдът освободи и другите трима задържани - директорът на дома и двама възпитатели от Крумовград, свързани с взрива на 5 декември 2009 година, отнел живота на три деца.