Днес бе един от най-кръвопролитните дни в Багдад през тази година, коментира агенцията, цитирана от БТА.
Двата взрива разтърсиха сгради в багдадски район край река Тигър. Мишена на първия бе министерството на правосъдието, а вторият, отекнал минути по-късно, бе насочен срещу близка сграда на местната власт. Според правителствени източници атентатите са извършени от бойци на Ал Кайда и поддръжници на бившия диктатор Саддам Хюсеин. Терористите са били самоубийци с камиони, пълни с експлозиви, предаде ДПА, цитирайки очевидци.
Тези терористични действия имат за цел да разпалят отново религиозния конфликт в Ирак, пламнал след нахлуването на водените от САЩ международни сили през 2003 г. и да подкопаят доверието към премиера Нури ал Малики преди парламентарните избори догодина, смятат американски военни, цитирани от Ройтерс.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че "ужасните нападения" пред правителствени сгради в центъра на Багдад "разкриват целите на омраза и разрушение, които си поставят хората, искащи да отрекат на иракския народ бъдещето, което той заслужава", предадоха световните агенции.
Белият дом съобщи, че Обама е разговарял по телефона с иракския президент Джалал Талабани и с премиера Нури ал Малики и им е поднесъл съболезнованията си около девет часа след двойния самоубийствен атентат с коли бомби в близост до министерството на правосъдието и офиси на местната власт в центъра на Багдад. Обама е обещал, че САЩ ще стоят на страната на иракчаните.Обама заяви, че атентатите са опит да се спре напредъка на Ирак. Те обаче не могат да надвият "смелостта и издръжливостта на иракчаните и решимостта им да изградят силни институции", добави президентът на САЩ.