Така България едва ли скоро ще се раздели с челните си позиции в негативната статистика на 60% затлъстели, смятат лекари. Почти половината от тези, които минаха през центъра на София и се изследваха, са дебели, отчете уредът.
Измерва се процентът на мастна тъкан в организма, както и обиколка на талията и ханша. Ако обиколката на талията надхвърля значително 94 см при мъжете и 80 см при жените, има риск за сърцето и мозъка, обяняват специалисти, цитирани от БНТ.
Съотношение между обиколката на ханша и талията показва как са разпределени мазнините в тялото. Къде можете да измерите индексът на телесната си маса може да попитате личния си лекар.
За тънка талия специалистите обичайно препоръчват да намалите мазнините в храната си, да се ограничавате и от захар и газирани напитки. Много плодове и зеленчуци, риба и не тлъсто месо плюс 30 до 60 минути движение дневно обаче е най-добрата рецепта за здравословен живот, която не се спазва от голяма част от българите. Специалистите отбелязват, че нашата кухня е здравословна, но с времето нещата са се променили. Сега се консумират много повече хляб и пържени храни. През студените месеци към това се прибавя и липсата на физическа активност.
"Варивата, с които традиционно се храни българинът през зимата като боб, леща, грах - те са с нисък гликемичен индекс или бавно и постепенно повишаване кръвната захар, което учените смятат, че е полезно за организма. Разбира се, трябва да внимаваме и много със солта", обяснява д-р Теодора Дърленска пред bTV.
Специалистите припомнят, че една от причините за сърдечносъдови заболявания е точно наднорменото тегло.