По-рано днес електронното издание MIGnews.com.ua съобщи, че Украинският държавен комитет по ветеринарна медицина е забранил вноса на овце и продукти от овче месо от България. Сайтът цитира официално съобщение на Международната агенция по епизоотиите, че в района на Ловеч е регистрирано заболяване на животните от бруцелоза.
В съобщение до БТА от НВМС уточняват, че скрейпи е трансмисивно (предавано - бел. ред.), хронично, дегенеративно увреждане на централната нервна система на животните, с прогресивно развитие, завършващо винаги със смърт на засегнатото животно. Болестта скрейпи не е зооноза (не се предава от животните на човек) и не е опасна за хората, пише в съобщението.
Причинителят на заболяването не може да се пренесе при консумация на месо от животните, заразени от болестта. В началото на октомври при изпълнение на Програмата за надзор на трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, в която класификация спада и заболяването бруцелоза, е констатиран положителен резултат за наличие на болестта скрейпи при една коза в област Ловеч, добавят от НВМС. Трупът на животното е унищожен в екарисаж. За случая НВМС е уведомила Европейската комисия. Заболяването е обявено пред Световната организация за здравеопазване на животните и информация за него е публикувана в сайта на организацията на 2 октомври, се посочва в съобщението.