Местните власти вече нарекоха събитието терористичен акт, а министърът на вътрешните работи Виктор Катан изказа съвсем неочакваното предположение, че може да е организиран от чуждестранни терористични групировки, включително Ал Кайда, пише "Новие известия", цитиран от БТА .
Вчера Катан съобщи за телефонни заплахи, постъпили по време на взрива в офиса на премиера Влад Филат. "Неизвестно лице предупреди, че ще предприеме силови мерки срещу ръководството на страната", каза той. Преди това в сряда неизвестен нахлу в сградата на Главната прокуратура в Кишинев, заплашвайки, че ще взриви граната. Инцидентът няма връзка с взрива по време на концерта, заяви главният прокурор Валериу Зубко. По думите на Катан, телефонното обаждане било от чужбина. Той обаче не обясни за какво всъщност терористите на Бин Ладен биха могли да си отмъщават на молдовците.
При всяко положение, според местни медии гранатата, взривена в сряда, може да е останала от времето на приднестровската война през 1992 г., отбелязва "Новие известия". Според министъра, неговото ведомство вече е установило връзка с колеги от Приднестровието за проверка на тези подозрения. Виктор Катан е заявил пред "Комерсант", че гранатата "явно идва от военните складове на Русия в Приднестровието" и властите почти са убедени, че в случая има и "руска следа". Министърът уточнил, че авторът на телефонните обаждания до премиерския офис е искал "новите власти да се откажат от редица осъществени или бъдещи реформи". Според министъра "събитията на площада" станали "реално въплъщение на тези заплахи".
Вчера мъж направи самопризнания пред полицията в молдовската столица и заяви, че е взривил гранатата, защото бил недоволен от нежеланието на властите да преразгледат седемгодишната присъда затвор на сина му. "Росийская газета" помества и други версии за инцидента. Молдовското следствие смята, че освен стандартен армейски боеприпас може да става дума и за мощен пиротехнически комплект.
Кметът на Кишинев например заяви, че се е взривил оставен на площада кашон, в който имало граната и увеселителни ракети. Заместник-вътрешният министър Валентин Зубик пък предположи, че вероятно става дума за мощно взривно устройство, каквито се използват при учения, или за граната РГД-5. Експертите разглеждат и версията за друг съветски модел, РГД-42, също нападателна граната (двете имат радиус на смъртоносно действие 25 метра, по-малък от този на отбранителните - б. р.), отбелязва "Росийская газета" и допълва, че пострадалите са ранени сравнително леко, най-вероятно защото експлозивният заряд е бил частично овлажнен.
Не са много ясни обаче мотивите за атентата. Алла Малик, която оглавява пресслужбата на вътрешното министерство, твърди, че с абсолютна сигурност "става дума за преднамерена експлозия". Заместник-председателят на молдовския парламент Александру Стояноглу от Демократическата партия обаче призова да не се политизира ситуацията, посочва вестникът. Според "Росийская газета", депутатът предположил, че "всичко това е или недоразумение, или необмислени действия на някакви младежи".