Най-много нарушения констатират инспекторите по тревата до локалните платна на булевардите "България" и "Цариградско шосе", както и по бул. "Тодор Александров". Не са рядкост и паркираните автомобили в зелените площи до новостроящите се "МОЛ Сердика Център", "Карфур", в Борисовата гради и в Южния парк, разказаха за БТА инспекторите.
Общо 2616 са репатрираните автомобили от началото на година до момента, водачите на които са получили и актове. Други 526 водачи са получили констативни протоколи, по които наложените санкции са 11 530 лева.
Според наредбата за организация на движението и по наредбата за опазване на зелената система изисква съставянето на констативен протокол, който се поставя на предното стъкло на автомобила, както и заснемането му в констатираното положение. Ако водачът не се яви за налагане на глоба в определения в протокола срок, от инспектората правят запитване до КАТ за собственика на автомобила и след това се съставя Акт по закона за административните нарушения, обясниха от инспектората.
В същото време инспекторите са безсилни за установяването на нарушителите на общинските наредби във вътрешно-кварталните улици. Значително често явление е до по-новите жилищни кооперации, а даже и до панелните блокове да се насипват камъни върху зелени площи, които се преоформят като паркинг. Някой по-предприемчиви софиянци даже ограждат "завзетата" площ с приспособления за запазване на "парко-мястото". И според двете общински наредби това са нарушения върху публичната общинска собственост, отбелязаха експертите.
Значителен проблем за установяването на нарушителите е и нежеланието на гражданите да нарушават добрите междусъседски отношения въпреки, че недоволстват от стореното.
От Столичния инспекторат припомниха, че според Закона за движение по пътищата всеки водач автомобил, който паркира и върху тротоар на разрешено място трябва да оставя по два метра от сградата до превозното средство за преминаването на пешеходци.
Към Столичната община работи денонощен телефон, на който могат да се подават сигнали за нарушения - номерът му 987 55 55, напомниха от инспектората.