Екстрадирането на мафиота бе предприето след решение на Варненския апелативен съд от 30 септември и постановление на Върховна касационна прокуратура за предаването му на литовските власти.
От МВР припомнят, че той бе задържан на 4 септември във вила в Кранево по силата на европейска заповед за арест. Служителите на отдел "Контратероризъм" започнали разследването през февруари, като в процеса на работа поддържали връзка с работилите по случая техни колеги от други европейски страни и в непрекъснат контакт с литовските криминалисти.
Информацията в българските служби от Бюрото за връзка на Литва в Европол е била за особено опасен престъпник и водеща фигура в организираната престъпност в прибалтийската държава - 52-годишният Дактарас е бил обявен за международно издирване. Полицията в Литва го уличила в извършване на 30 престъпления, сред които убийства, отвличания, изнудвания, трафик и незаконно притежание на оръжие.
Установено бе, че у нас той е пребивавал с фалшива самоличност.
При повишени мерки за сигурност днес служители на Дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" и на Дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието са предали Дактарас на Аерогара - Варна на представители на литовските власти и той е бил изведен от страната ни.
По повод успешно приключилата акция, на неформалната среща на министрите на вътрешните работи от ЕС в Хага директорът на Европол Боб Уейнрайт връчи сертификат за отлично сътрудничество на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и на министъра на вътрешните работи на Литва Раймундас Палайтис, уточняват от МВР.
Вижте още снимки

Вижте видео от самата акция по екстрадирането