Състоянието на детето е добро, очаква се до няколко дни да бъде изписано, предаде БТА. Родителите и близките на детето засега нямат симптоми на заболяването, допълни Капсъзова.
Момиченцето се завърнало на 25 септември от Испания, лекувано е в домашни условия и едва в понеделник е потърсена лекарска помощ. Детето е хоспитализирано с пневмония, а днес излиза и положителният резултат за наличие на грипния вирус А (H1N1), поясни Капсъзова.
Симптомите и лечението на заболяването причинено от новия грипен вирус А(H1N1) не се различават от тези при сезонните грипни щамове.С оглед на това Министерство на здравеопазването даде указания да се прекратят масовите изследвания на контактни и здрави лица, както и предприемането на по-специални противоепидемични мерки при третирането и проследяването на случаите на новия грип.
Променя се и по-особения режим за оповестяване на случаите на новия грип. От следващата седмица те ще бъдат съобщавани само чрез седмичната епидемиологична справка. Към момента в страната няма значително повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторните инфекции.
Във връзка с настъпването на есенно-зимния сезон и очакваното повишение на респираторните инфекции здравното министерство организира разяснителна кампания за предпазването от грипа.
Вирусът на новия грип А(H1N1)2009 циркулира у нас и може да се очаква постепенно нарастване на броя на заболелите.  В повечето случаи заболяването протича леко и без опасност за живота на хората МЗ е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се спазва добра лична хигиена и да се избягват контакти с болни хора.