42-годишната Цанкова, заедно с пенсионера Васил Мирчев и още двама авери по чашка, често спретвали запои в бл. 52 на кв. "Могилата" в Кюстендил, където живеят и четиримата.
До ареста на докторката се стигнало, след като 78-годишният Васил Мирчев припаднал на улицата пред блока в четвъртък малко преди обяд. Пристигналият на мястото екип от Спешна помощ транспортирал възрастния мъж до болницата, където при рутинния преглед се установило, че той е със счупени ръце, няколко счупени ребра и с натъртвания, синини и хематоми по цялото тяло. Мирчев изпаднал в кома и в момента медиците в интензивно отделение се борят за живота му.
Все още не можем да дадем прогнози за изхода на лечението, казаха от дежурния екип. Докато бил в съзнание обаче, възрастният мъж казал, че е пребит от д-р Ели Цанкова със собствения му бастун. На побоя има и двама свидетели.
След ареста лекарката признала, че е нанесла няколко удара по стареца, като обяснила, че той посегнал с бастуна и тя, за да се предпази, му го отнела и отвърнала със сила на нападението му.
Срещу д-р Цанкова е образувано дознание за нанасяне на средна телесна повреда, казаха от полицията в Кюстендил.
Лекарката стана известна преди години, когато десетки роми от кв. "Изток" в града внесоха срещу нея жалби в РЗОК с оплакване, че никога не са я избирали за личен лекар, но фигурират в списъците и за обслужвани от нея пациенти. Разследването на Регионалната здравноосигурителна каса даведе до завеждане на дело срещу лекарката и прекратяване на договора й с кюстендилската РЗОК.