Населението има добра поносимост и усложненията са относително малко. Това каза пред НТВ министърът на здравеопазването Божидар Нанев, цитиран от БГНЕС.
 До момента има регистрирани 88 случая на носителство на вируса, така наречения свински грип, обясни здравният министър. Относно първия регистриран смъртен случай в страната Божидар Нанев заяви, че при него са се наблюдавали редица други заболявания, отслабен имунитет, включително наркозависимост и поради тази причина не може да се твърди, че смъртта е причинена от грипния вирус.
Опасността за България не е сериозна и няма опасност от сериозни епидемични състояния, които да налагат драстични мерки от страна на държавата, допълни министърът.
Д-р Нанев допълни още, че хората, които са били в контакт с починалия, са със симптоми, граничещи с добро здраве и всички са на профилактична терапия. Здравният министър допълни още, че от т. нар. обикновени вируси на грипа, които преминават всяка година през страната, са със средна смъртност от над две хиляди души на година. По думите му, засега няма достатъчно данни за развитието на епидемията на вируса A H1N1 по света, но това не значи, че въпросът може да се пренебрегне. Министър Нанев отправи и призив към медиите да не търсят сензации от подобни случай, а да подхождат рационално.