Сигналът е получен на рецепцията на хотела, известен на столичани като Японския хотел, от анонимен мъжки глас малко след 18,30 часа. Посетителите бяха евакуирани, докато служителите на реда не гарантират нейната безопасност.
В момента на сигнала за бомба в хотела е имало около 2000 души, съобщи bTV, като се позова на източници от "Кемпински-Зографски". В  една от залите на хотела е имало прием по повод 60 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. Затова сред евакуиралите се е имало доста политици, бизнесмени и дипломати, предаде EkipNews.
Проверката на дирекция „Оперативни технически операции” (ДОТО) на МВР е приключила в 21.30 часа и не е открила взривно устройство, предаде „Фокус” по информация от министерството.
Това е втората заплаха с бомба за "Кемпински" за последните 24 часа. Малко преди 19 часа във вторник отново анонимен мъжки глас съобщи за поставено взривно устройство в хотела, но при последвалата проверка такова не бе открито.
Междувременно полицаи от сектор "Противодействие на организираната и тежка престъпност" в Монтана разкриха мъжа, заплашил с бомба Център "112" в областния град, съобщиха от МВР, на което се позова БТА.
На 27 септември в 19.39 ч. на тел. 112 е получен сигнал за поставено взривно устройство в местния офис. Заплахата е отправена от мобилен телефон. При претърсването на сградата взривно устройство не е открито. Съставен е констативен протокол и след подпис на директора на Център "112", той е продължил да работи.
Задържаният мъж е на 36 г., жител на с. Бабино, община Криводол. Той е открит във Враца.