Това съобщи за БТА Мира Ковачка - директор на МБАЛ-Самоков. За другите контактни лица с Колев - майка му, сестра му и племенницата му, все още няма резултат от изследванията за вируса и те са на амбулаторно лечение.
Красимир Колев е постъпил в първо вътрешно отделение на МБАЛ - Самоков на 23 септември на обяд. Започнато е лечение, като сутринта на следващият ден състоянието му се е подобрило, разказа Ковачка. Вечерта на 24 септември състоянието му рязко се влошава от двустранна бронхопневмония, миокардит и сърдечна недостатъчност.
В 9.00 ч. на 25 септември след консулт между трима специалисти поради тежкото общо състояние и водещия сърдечен проблем пациентът е насочен към кардиологичния интензивен сектор на болница "Лозенец". Преди да се прибере в Самоков, за да се подготви за работа за зимния сезон на "Боровец", Колев е работил в заведение за хранене в "Слънчев браг". След симптомите на заболяването първочално е потърсил помощ при частен лекар, а след влошаване на състоянието му - и при личния му лекар, който го е насочил към самоковската болница.
Колев не е пътувал в чужбина, но е употребявал различни наркотици, което е довело до имунен дефицит. По думите на Ковачка, Колев е споделил, че преди да постъпи в болницата е бил на купон, но не е могъл да посочи контактните хора там, заради което от самоковската болница очакват присъствалите там да се обърнат сами за изследване в болницата.
Още при постъпването на Колев в Самоковската болница на населението е обяснено чрез местната кабелна телевизия каква трябва да е превенцията, кои са рисковите групи и какво трябва да се прави, за да се избегне заразяване с грипния вирус.
Първият починал у нас от новия грипен вирус "А" H1N1 е бил наркозависим. Това съобщи междувременно пред журналисти доц. Любомир Спасов - директор на университетската болница "Лозенец" в София, където е бил лекуван пациентът. Доц. Спасов съобщи, че Колев е страдал от полиорганна недостатъчност, бил е в имунокомпрометирано състояние, поради честата употреба на наркотици. Според Спасов причината за смъртта не е закъсняло лечение от новия грипен вирус, а ниското ниво на имунитет. Всяка друга инфекция при толкова компрометирана имунна система, би могла да доведе до летален изход, коментира Спасов. Той обясни, че при всяко грипно заразяване носителят на вируса на грипа е заразен за околните два дни преди да прояви клиничната симптоматика и около шест дни след това.