Нека лекарите да знаят, че вече не става въпрос за теоретични знания от тяхна страна, а за това, че грипът вече е налице и циркулира в страната, и да мислят за това, когато поставят диагноза на свои пациенти. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерство на здравеопазването пред "Фокус".
Днес в България беше регистриран първи смъртен случай на заболял от свински грип пациент. Починалият е мъж на 30 години, издъхнал от пневмония в столична болница, където бил приет, след като показал първите симптоми на болестта преди седмица, съобщиха от здравното министерство. Причината за първия смъртен случай са усложненията, настъпили от грипния вирус, обясни д-р Кунчев. Клиниката на грипното заболяване е същата като описаната в останалите страни, допълни той.
В България са регистрирани общо 78 случая на свински грип до момента.
"Не може да се каже каква част от тези 78 души са болни от новия грип, защото ние сумираме заболелите. Разпоредили сме събирането на проби от хора с подобна симптоматика, за да може да се определи какви са най-често срещаните вируси, защото сме в началото на сезона на нормалния си грип. Вероятно от тези случаи ще има и други положителни за новия грип”, обясни епидемиологът.
България вече е навлязла в пандемичното разпространение на новия грип, защото вирусът циркулира в страната, така че мерките вече не са за ограничаване на вноса му, а за ранно откриване, диагностика и лечение на заболяването, подчерта Кунчев. Съветът му е имунизация срещу грипния вирус, избягването на контакти с болни лица, поддържане на висока лична хигиена, използването на витамини, пълноценно хранене.
„Ваксините не покриват новия грипен вирус, но ние препоръчваме ваксинирането, защото колкото повече хора са защитени от сезония грип, толкова по-добре ще е ситуацията в страната”, каза още той.
Обикновено сезонните грипни вълни започват от запад на изток - първо боледуват в Португалия, Испания, Великобритания накрая страните, които са на изток.
В България се засича обаче различно начало, от различни места. За новия грип може да се очаква, че в районите, където има повече чужденци, ще бъдат по-засегнати. По думите на Кунчев в този момент мерки за ограничаването на пътуванията и струпването на хора на едно място могат да бъдат ефикасни за предотвратяването на разпространението на заболяването.
Отдавна се прави скрининг на пътникопотока по летищата, но това вече няма да има ефект, защото ще се работи не за ограничаване на вноса му, а за предотвратяване на последиците от заболяването в страната, коментира още д-р Ангел Кунчев.