Това бе обявено по време на 4-та редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства.
Целта е максималното съхранение и предаване на тази хилядолетна традиция на следващите поколения. Нематериалното наследство, което понякога е застрашено от изчезване, обхваща практики, познания и умения, признати от общности като част от културното наследство. То се изразява в традиции, занаяти, спектакли, социални практики, ритуали и празнични събития.
Според ЮНЕСКО списъкът за нематериалното наследство допълва тези за световното наследство, които включват стотици природни и културни обекти. Вписването на нестинарството като втори български шедьовър след "Бистришките баби" (2005 г.) в Представителния списък с нематериалното културно наследство е поредният голям успех на България в ЮНЕСКО.
Това е несъмнено признание за страната ни, която през последните години се очерта като лидер в опазването на богатото нематериалното културно наследство на човечеството като непресъхващ извор на световното културно многообразие.
Със специалния проект "Нестинарството - послания от миналото" в Абу Даби бе представена древната българска ритуална практика на изпълнение на обреден танц върху жарава в деня на Св. Св. Константин и Елена, запазена до наши дни в село Българи в региона на Странджа планина.
Тангото, което е с аржентински и уругвайски произход, но днес се танцува в целия свят, също бе включено в списъка на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство на среща в Абу Даби, съобщиха Франс прес и ДПА. Аржентинската и уругвайската традиция, свързана с тангото, възниква в началото на 20 век в Буенос Айрес и Монтевидео, в басейна на Рио де ла Плата, се казва в информация на сайта на ЮНЕСКО.
В този район, където живеят заедно европейски имигранти, наследници на африкански роби и местни жители, се появява смесица от обичаи, вярвания и ритуали, които се превръщат в характерна културна идентичност.
От зали в Буенос Айрес и Монтевидео тангото тръгва по света със своя дух за общност, като с времето се приспособява към еволюцията на света, се допълва в информацията.
В списъка на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство фигурират също карнавалът в Оруро, Боливия, рисунките върху пясък във Вануату, театърът Ногаку в Япония, песните пансори в Южна Корея, кралският балет на Камбоджа, културното пространство на естонския остров Кихну и сицилианският куклен театър Опера деи пупи.