Славяново е обратната страна на национализма, на езика на омразата, който до 2001 г. бе прикрит и латентен, но днес е повече от явен и заявява претенция да съучаства при управлението на европейска България, се каза в декларация на ДПС, която Местан изчете от парламентарната трибуна. Обща отговорност на партиите, които се определят като цивилизовани, е да маргинализираме тези формации, които проповядват езика на омразата, независимо чия уста ги артикулира, заяви той.
Днес езикът на омразата заявява претенции да се превърне в норма не само на политическо говорене, но и на политическо поведение, посочи Местан. Дори и в рамките на този парламент чухме непристойни и обидни изрази, които дори бяха посрещнати с аплодисменти, каза той. Трябва да има еднаква непримиримост и към Славяново, и към онова, което се случи например в Асеновград, където зад маската на символите на Ку-Клукс Клан се чуха откровени антисемитски призиви, посочи Лютви Местан.
Избирателността според него би била "ерзац демокрация". Демократичното гражданско общество на България не се нуждае от партии на етническа и религиозна основа, политическите сили трябва да се различават по своята идейна основа, а не по произхода на своите членове, добави той. Нормалните партии трябва да осъзнаят своята отговорност за премахване на предпоставките за появата на политически или други партии, които проповядват етническа и религиозна нетолерантност или каквито и да е идеи, насочени срещу интегритета и националната сигурност на България, посочи Местан. Той отбеляза, че религията и етносът са феномени от друг кръг, който не покрива политическите идеологеми и от тази гледна точка платформите не могат да се основават на сепарирането на националността.
ДПС гради партийна идентичност чрез реална политика в името на интегритета, териториалната цялост и суверенитета на България, каза Местан. Надявам се тази категорична позиция да постави точка на опитите зад случващото се в Славяново да се припознае ДПС като продуцент, заяви той. По думите му за ДПС новината от Славяново за учредяване на партия "Мюсюлман-демократичен съюз" е сериозна провокация за зрелостта на политическите субекти в държавата.
Междувременно стана ясно, че районният прокурор на Попово Стефан Христов е  разпоредил да бъде проверено има ли незаконен софтуер и незаконна ислямистка литература в сгради в село Славяново, собственост на братята Юзеирови, известни като учредителите на новата партия Мюсюлман-демократичен съюз. Досъдебното производство е образувано тази сутрин след сигнал на служители на икономическия отдел на РПУ в Попово за наличие на компютърни конфигурации с нелицензиран софтуер, съобщи БНР. Става дума за престъпления по Закона за авторското право.
Помещенията ще бъдат претърсени и ако се установи и наличие на незаконна ислямистка литература, тя ще бъде иззета и дознателите ще преценят доколко тя пропагандира антидемократична идеология или омраза на верска основа. До края на работния ден се очакват и първите данни за наличие на престъпление, каза районният прокурор на Попово Стефан Христов.