Мъжът е бил арестуван от полицаи от секторите “Престъпления против личността” и “Издирване” – СДВР в жилище в София. По-късно Костов е направил пълни самопризнания за стрелбата срещу 26-годишния Йоан Пешев, който след 10-дневна борба за живот издъхна в реанимацията на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов".
Прокуратурата е повдигнала обвинение за умишлено убийство по член 115 от Наказателния кодекс, който предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Петков ще остане в ареста за 72 часа.
26-годишният Йоан Пешев, който не бе криминално проявен, бе прострелян с два куршума в главата на излизане от своя "Мерцедес" S-класа пред блок 625 в столичния ж.к Люлин 6 на 15 септември т.г. По информация на вестник "24 часа" Румен Костов е дължал на Пешев 8000 лева.
Малко преди убийството стрелецът подгонил с кола Йоан Пешев в тунела преди "Люлин". Пешев успял да завие в квартала, но там ударил мерцедеса си в паркирано пежо. Щом колата спряла, той опитал да избяга, но нападателят го застрелял.
Преди месеци 26-годишният Йоан бил жестоко пребит с бухалки и едва оцелял.