Хенрикас Дактарас, който бе сравнен от МВР със Сретен Йосич, бе арестуван с Европейска заповед за арест по искане на властите във Вилнюс, които го обвиняват в 30 престъпления, сред които и убийства. Съдът вече взе решение на две инстанции той да бъде екстрадиран в родината си.
Съдебният процес срещу литовеца не отговаря на законовите изисквания, заяви днес адвокатът му Бранимир Балачев, цитиран от Дарик радио.
Така например, Европейската заповед за арест все още не била връчена на обвиняемия, тъй като е написана на български и английски език, въпреки че Дактарас владее само литовски и отчасти руски. Самият Балачев се заел с издирването на преводач, за да разбере клиентът му в какво е обвинен.
В документа няма доказателства, че Дактарас е обвиняем, а само че е заподозрян за съпричастие, допълни защитникът му.
До 17:30 часа днес Хенрикас Дактарас може да обжалва решението за екстрадиция, но само ако адвокатът му представи доказателствата, преведени от литовски на български език.
Според съпругата на Дактарас - Рамуте, една от причините литовските власти да преследват мъжа й, е написаната от него книга, в която той описва начините на приватизация в Литва и ролята на бившето КГБ. Дактарас твърди, че е отказал да участва в опити за монополизиране на различни отрасли от икономиката. Един от ключовите герои в книгата му е бившият главен прокурор на Литва.
По думите на Бранимир Балачев, клиентът му се е занимавал основно с дребен бизнес, но преди 1990 година е осъждан от социалистическия съд в държавата. Между 1996 и 2007-ма Дактарас непрекъснато бил подложен на съдебни дела, като е осъждан два пъти – първо на 7 години и 6 месеца затвор, а след това – на 1 година и половина. Той обаче не е обвиняван в извършване на престъпление, а в подбуда или помагачество, уточни Балачев.
Дактарас напуска родината си заради натиск върху семейството му, наложен след 2008 година при намирането на неговата книга. В дома на Хенрикас са извършвани и бомбени атентати. Със заповед му е забранено да се разпорежда с имуществото си, а всички членове на семейството са осъдени.
Пред Балачев Дактарас споделил, че не желае да се върне доброволно в Литва, тъй като там щяло да бъде инсценирано самоубийството му.

Вижте снимка на заловения литовец