Павлин Прокопов бе лишен и от правото да упражнява длъжността старши контрольор на граничния пункт, съобщи Дарик радио. Съдът му наложи 100 часа принудителен труд в полза на обществото по дело за получен подкуп в размер на 100 лева. Пробацията е за срок от една година. В този период Павлин Прокопов не трябва да сменя постоянния си адрес, постановиха магистратите в Благоевград днес.
Павлин Прокопов, който е син на известния в Гоцеделчевско алкохолен бос Божидар Прокопов, бе подведен под наказателна отговорност преди около две години. На 30 януари 2007 година инспекторът получил от гръцкия гражданин Николаос Сакаделис, който преминавал граничния пункт с товарен камион от Гърция в България, две банкноти по 50 лева, за да не го проверява.
Съдът оневини Павлин Прокопов за това, че той сам е поискал от чужденеца имотна облага, както се твърдеше в обвинителния акт на прокуратурата, но го счете за виновен в престъплението получаване на подкуп.
Гръцкият превозвач дал парите за да избегне плащането на близо 600 лева държавна такса. Камионът, управляван от Сакаделис, бил претоварен над максималната допустима стойност. Вместо да състави официален документ за извършената проверка и да издаде кантарна бележка, Прокопов не изпълнил вменените му действия по служба, са част от мотивите на магистратите. "Присъдата срещу мен е несправедлива. Не разбирам как така съм получил подкуп, без да съм искал паричната сума. Ще обжалвам пред Софийския апелативен съд, за да докажа, че съм невинен", коментира Павлин Прокопов. "Не съм търсил и получавал подкуп от гръцкия гражданин, той умишлено ми подхвърли парите, с цел да ме дискредитира. Възнамерявам сам да напусна Управление "Пътни такси и разрешителни", независимо, че присъдата ми все още не е влязла в сила", заяви още той.