Това съобщиха френски дипломатически източници, цитирани от АФП. Френският държавен секретар за сътрудничеството откри болницата заедно с либийския министър на здравеопазването и околната среда Мохамед Хиджзи.
"Франция изпълни своите обещания", подчерта Жоаянде. Той отбеляза, че с участието си в проекта страната е искала да покаже своето състрадание към заразените с вируса на СПИН деца в Бенгази.
Пет български медицински сестри и приел впоследствие българско гражданство палестински лекар бяха осъдени на смърт в Джамахирията по обвинения в умишлено заразяване с ХИВ в болницата в Бенгази на повече от 400 деца, припомня Франс прес, на която се позова БТА.
Франция  "иска също да направи от тази болница символ на сътрудничеството (си с Либия), обърнато решително към бъдещето в общ интерес на двете страни", изтъкна още Жоаянде. Френското посолство в Триполи уточни, че страната е изпратила през ноември миналата година на разположение на болницата технически помощник и е осигурила оборудване "от много високо качество". Франция освен това обучава либийски лекари, по-специално чрез партньорство между болницата в Бенгази и лечебни заведения в Марсилия.
Либия отбелязва тези дни 40 години от идването на власт на Муамар Кадафи.
Честванията ще продължат седмица. Започнаха с двучасов спектакъл с много музика, илюминации и танци с участници от Либия, Мароко, Египет.
В Триполи дойдоха редица африкански и арабски държавни ръководители, както и президентът на Венецуела Уго Чавес. Повечето западни лидери отклониха поканата да присъстват на пищните тържества.  Във военния парад в града, обаче, участват френски самолети Рафал. Френска агенция пък беше натоварена с организацията на тържествата, чийто бюджет се изчислява на 30 милиона  евро.
Тържествата съвпаднаха и с оспорваното освобождаване на единствения осъден за атентата над Локърби – либиеца Абдел Басет Меграхи. На фона на честванията, британските власти обещаха да разгласят цялата кореспонденция с шотландските министри във връзка с освобождаването на атентатора от Локърби.