Това съобщи БТА. Сред причинителите на стреса при съдиите са обема на делата, асиметрията в разпределението и неритмичността на трудовото натоварване. Според специалистите други фактори са натискът за вземане на важни решения в неблагоприятна психосоциална атмосфера и изолация.
Експертите смятат, че резултатите от изследването трябва да се предоставят за незабавно обсъждане на ръководството и членовете на Съюза на съдиите в България и на тази основа да се изработи становище и план за действие, с които да бъдат запознати ВСС и Министерството на правосъдието. Данни от изследването сочат, че българските съдии, както и колегите им в другите страни-членки на ЕС и в САЩ, изпитват нарастващо ниво на трудово-професионален стрес от делата, които гледат основно за престъпления срещу личността, срещу деца, сексуални престъпления и престъпления извършени по особено жесток начин или привличащи засилено обществено и медийно внимание.
Експертите, правили изследването, са на мнение, че характеристиките на съдебното производство като продължителността, прекъсванията на делата оказват сериозен източник на хронично напрежение и могат да станат причина за т. нар. "прегаряне". Българските съдии нямат системно развиван и поддържан имунитет и действаща защитна система от програми за овладяването на последствията от хроничния трудово-професионален стрес, сочи изследването.